Jakie są nasze ulubione słodycze? Cóż, niewątpliwie w czołówce naszych ulubionych smakołyków wysoko znajdą się soczyste i przepyszne żelki pochodzą i jak powstały. Zapraszamy do zapoznania się z ciekawą historią żelka.

Żelki to rodzaj słodkiego przysmaku z galaretki. Na obecną skalę przemysłową żelki wytwarzane są głównie z syropu glukozowego, cukru buraczanego, wody, soków oraz żelatyny. Zamiast żelatyny do ich wytwarzania można obecnie wykorzystać także agar i pektyny. Różne ich smaki i rodzaje możemy znajdziemy w sklepach internetowych.

Co jadło się przed żelkami?

Przed żelkami, starożytni Grecy i Rzymianie zajadali się owocowymi koktajlami oraz ciastkami z daktyli. Lubowali się również w winogronie i ciastach, które obficie nasączali miodem. W kolejnej epoce, to jest w Średniowieczu, odkryto pierniki, które w zasadzie do dziś goszczą – choć raczej od święta – na polskich stołach. Kolejne stulecia przyniosły smakoszom słodkości kakao i czekoladę, a to wszystko dzięki wielkim podróżom i odkrywaniu świata. Widzimy więc, że od zarania dziejów ludzie starali się odrobinę osłodzić swoje życie, odkrywając odważnie nowe smaki. Do produkcji łakoci używano szeroko cukru trzcinowego, niegdyś bardzo drogiego składnika, który sprowadzano z krajów arabskich. Wszyscy mogli odetchnąć z ulgą, kiedy na początku XIX wieku wymyślono produkcję cukru z łatwo dostępnego buraka cukrowego, co zrewolucjonizowało produkcję słodyczy.

Burak cukrowy i narodziny żelek

W XIX wieku cukiernicy opracowali unikatowy przepis, polegający na połączeniu cukru z żywicą jednego z gatunku drzew akacjowych, który dziś znamy jako gumę arabską. Cały proces wyglądał tak, że oczyszczoną żywicę podgrzewano z cukrem, po czym dodawano różne owoce i specjalnie dobrane substancje smakowe. Za pomocą tego sposobu narodziły się właśnie słodycze o gumowej konsystencji, czyli uwielbiane przez wszystkich żelki!